Avaluació de les titulacions
Avaluació de les titulacions
Les directrius i els procediments per assegurar la qualitat de les titulacions oficials estan regulats normativament (RD 822/2021). Aquests processos estan sotmesos a unes avaluacions que permeten donar transparència del treball de qualitat realitzat i repercuteixen en la millora continua. Aquests processos d'avaluació són:
Verificació i modificació d'estudis oficials
El Consell d’Universitats verifica que els plans d’estudis, la superació dels quals dona dret a l’obtenció d’un títol universitari oficial, s’ajusten a les directrius i condicions establertes al Reial decret 822/2021 i a la resta de normatives que siguin d’aplicació
Seguiment dels estudis oficials
El procediment de seguiment de les titulacions oficials té com a objectiu garantir el compliment del projecte acadèmic establert en el pla d'estudis i es materialitza cada any en l'Informe Anual de Seguiment i avaluació (IAS). Aquest informe requereix de mecanismes formals per recollir i analitzar informació imparcial i objectiva, tant quantitativa com qualitativa, sobre distints aspectes de les titulacions (satisfacció dels col·lectius implicats, inserció laboral dels titulats, indicadors quantitatius del desenvolupament del programa formatiu, etc.). Aquesta informació serveix per analitzar i rendir comptes, públicament, del desenvolupament de les titulacions.
El seguiment intern de les titulacions es completa amb una avaluació externa realitzada per una agència de qualitat que, en els cas de la UIB, és l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears (AQUIB).
Acreditació
El procediment de renovació de l’acreditació té l’objectiu principal de comprovar el compliment dels compromisos adquirits en la memòria de verificació i avaluar els resultats del títol, garantint-ne la qualitat i, en conseqüència, recomanar o no la seva continuïtat fins a la renovació de l’acreditació següent. El resultat s’expressarà en termes de favorable o desfavorable.
Millora contínua
Totes les accions de millora proposades per la titulació, el centre o la institució en general, en el marc dels diferents processos d’avaluació (verificació, seguiment i renovació de l’acreditació) es recullen i formalitzen en el Pla de Millores (PdM) de la titulació. Els plans de millora són l'eina fonamental per a la millora contína de les titulacions.
Recollida d'informació
Existeix un conjunt d’eines institucionals (enquestes, estudis, etc.) per a la recollida d’informació, imparcial i objectiva, sobre distints aspectes de les titulacions (satisfacció dels col·lectius implicats, inserció laboral dels titulats, indicadors quantitatius del desenvolupament del programa formatiu, etc.). Tota aquesta informació serveix per analitzar i rendir comptes, públicament, del desenvolupament dels estudis.